Duyuru 16 Eylül 2017

16 Eylül 2017

Değerli İşitme Sağlığı Ailesi,
İşitme Profesyonelleri Derneği olarak resmi kuruluş işlemlerimizi tamamlamış bulunuyoruz. Kurucular kurulu için gönüllü olarak katılan kişiler olarak “Ortak hedef, ortak akıl” sloganı ile çıktığımız bu yolda amacımız işitme sağlığı ile ilgili faaliyetlerin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi, kurum ve kuruluşlar arasında fikir paylaşımı, iletişim ve denetim mekanizmaları geliştirerek işitme kayıplı bireylerin daha kaliteli ve daha iyi hizmete ulaşabilmelerindeki engellerin kaldırılabilmesidir. Yönetim kurulu kurucular kurulunda yapılan oylama ile belirlenmiştir. Tüzüğümüz hep beraber fikir birliği içinde oluşturulmuş, kurucular kurulunda onaylandıktan sonra resmi kuruluşumuz gerçekleştirilmiştir.
İŞPRODER kurucular kurulu olarak bizler, sektörümüzü uzun yıllardır temsil etmekte olan farklı dernekler olmasına rağmen tam olarak temsil edilemediğimizi ve hatta İşitme Merkezlerini temsil ettiğini iddia eden dernek tarafından da yanlış temsil edildiğimizi düşünmekteyiz. Bahse konu dernek maalesef eylemleri ve söylemleri örtüşen bir dernek olmak yerine her seferinde sektörü zan altında bırakacak birtakım icraatları ile sektöre katkı sunmak isterken zarar vermiştir. Mesul müdür sertifika programındaki uygulama hataları ile başlayan süreç, ilerleyen zamanda kaleme alınan tutarsız yazıların yayınlanması ile devam etmiş ve etmektedir. İstemli yada istemsiz yapılan bu yanlışlar sonucu önce odyometristler, sonra da odyologlar nezdinde işitme merkezlerini küçük düşürmüşlerdir. Hatta bazen aynı konuda farklı görüş bildirerek tutarsızlık örneği olmuşlardır. 2012-2013 yıllarında henüz odyologlar mezun olmadı ve ülkede odyolog yok diyerek yok saydıkları odyologlar için 2014 yılında “saygıdeğer odyolog hocalarımız” diye bahsetmişler ama akabinde aynı kişileri “devlet eliyle soygun yapmak” ile suçlayabilmişlerdir. Derneğin yıllarca başkanlığını yapan kişinin kendi işitme merkezine hasta çekebilmek için yaptığı manevralardan söz etmeye dahi gerek yok çünkü kısa süre önce herkes şahit olmuş durumdadır.
İŞPRODER adının ortaya konulduğu tarih olan 24 Temmuz 2017 gününden beri sektörümüzde bugüne kadar görülmemiş pek çok değişim yaşanmış ve yaşanmaya da devam edecektir, zira bizler ilk günden beri diyoruz ki “artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak”. İŞPRODER isminin ortaya çıkması ile tüm sektörde bir hareketlenme yaşanarak başka yeni dernekler kurulmasının da fitili ateşlenmiş hatta yıllar önce kurulup sümen altı edilen dernekler bile biz de varız diye ortaya çıkmışlardır. Sektörün tek derneği olduğunu iddia eden dernek ise kendi içinde ayrışmalar yaşamaya başlamış ve kuruluşundan beri ilk defa olağanüstü bir genel kurula gitme kararı almak zorunda kalmıştır. Tam da bu konuda irdelenmesi gereken önemli noktalar mevcuttur fakat bunlar onların kendi içlerinde halletmeleri gereken konulardır. Aslında bugüne kadar yaptıkları ve yapamadıkları ile sektörümüzü yeterince zorda bırakmış olan, adı şaibelere karışmış olan, tesbit edilen usulsüzlükleri sebebiyle üyelerinin binlerce liralarını çarçur etmiş olan, on ay boyunca bilançosunu dahi yayınlayamayan, yeni kurulmakta olan dernekleri kendilerinin rüşvet ile olan mücadelelerini baltalamak amaçlı olarak kuruluyor olduğunu iddia edecek kadar küçülmüş bir başkan tarafından yıllarca yönetilmiş bir dernekten söz ediyoruz. Keşke kendileri iddia ettikleri gibi gerçekten düzgün işler yapmış olsalardı da sektörümüzün yanlış tanınmasına ve bütünüyle zan altında kalmasına vesile olmasalar ve derneğin adının mimlenmesine izin vermeselerdi. Ama maalesef bu mümkün olmadı ve artık olabilmesi de mümkün görünmüyor. Zira bugünlerde derneğe sahip çıkmalıyız çağrısında bulunanların da geçmişten gelen kötü intibaları düzeltebilmeleri maalesef mümkün görünmemektedir çünkü daha şimdiden yaptıkları beyanlar aslında halkın sağlığını değil de kendi menfaatlerini düşündüklerine dair emareler ile doludur. Zaten halkın sağlığını düşünebilmek için her şeyden önce bağımsız olmak gerekir. Bir grup çatısı altında çalışan birinin tüm sektörü kucaklayabilmesi nasıl mümkün olabilecektir?
Yıllarca birilerinin maşası olarak kullanılan bu yapı sadece maşanın veya maşayı tutan elin değişmesi ile düzelebilecek durumda değildir. Artık miadını tamamlamış olan bu derneğin tarihin tozlu raflarında yerini almasının zamanı gelmiştir. İnşallah sektörümüzün bu musibetten kurtulacağı an yakındır. Zaten kısa süre içinde İŞPRODER olarak çok farklı projelere imza atıyor olacağız. Bu projeler kimini çok sevindirecek ama kimini de üzecek projeler olabilir, ama tüm projelerimiz işitme kayıplı bireylerin daha iyi, daha nitelikli ve daha etik hizmet alabilmelerine yönelik olacaktır. Ortak hedefe ortak akıl ile yürüyeceğiz ve artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
Gününü kurtarmaktan öte hem sektörün hem de işitme engelli bireylerin geleceklerini kurtarabilmeyi amaç edinebilecek herkesi İŞPRODER çatısı altında katkı sunmaya davet eder iyi günler dilerim.
Alim ERKEN
İŞPRODER Yönetim Kurulu Başkanı